Thursday, February 19, 2015

Žerbo torta (original recept)

Emil Žerbo je izmislio mašinsku proizvodnju čokolade. U svojoj poslastičarnici je nudio stotine vrsta kolača, ukusne torte s kremom od putera, punjene čokoladne bombone, a među njima i najpoznatija - čokoladna bombona punjena višnjom i konjakom. Svi njegovi proizvodi se zovu jednostavno - žerbo. Jedna od tih poslastica je i torta koja se rado sprema svuda, pogotovo za svečane prilike.

Priprema

Penasto umutiti belanca, dodati šećer i mutiti dok se šećer ne rastopi. Dodati mlevene orahe, varjačom promešati smesu i podeliti na tri dela. Kalup obložiti papirom za pečenje, sipati masu i ispeći kore u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 15 minuta. Šećer karamelizovati i premazati kore. Čokoladu rastopiti sa margarinom i premazati preko karamelizovanog šećera. Žumanca umutiti sa šećerom u prahu, skuvati na pari i kada se ohladi dodati umućen puter i margarin. Filom premazati kore i tortu, dekorisati po želji i ostaviti na hladno da se stegne.
kuhinjica.rs

ahmoo

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.
Templates blogger

0 comments:

Post a Comment

 

Copyright @ 2013 recepti.