Za Vasinu tortu kažu da je autentična srpska torta čiji recept datira još iz davne 1908. godine
Priprema
Razdvojiti žumanca i belanca. Narendati na sitno rende koru pomorandže i iscediti sok od nje. Belanca umutiti u čvrst sneg. Uz stalno mućenje dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne rastopi. Sipati brašno, orahe i žumanca i varjačom lagano promešati. Sipati masu u pripremljen kalup i ispeći koru u j rerni zagrejanoj na 200*C, oko 25 minuta. Orahe za fil potopiti u mleko sa 125 g šećera i kratko prokuvati. Žumanca i 60 g šećera penasto izmiksati na pari i ohladiti. Umutiti puter, dodati poparene orahe, krem od žumanaca, koru i sok od pomorandže i dobro sjediniti sve sastojke. Ohlađenu koru premazati filom i ukrasiti šaumom od belanaca: Prokuvati vodu sa šećerom dok ne postane gusto kao med. Ulupati belanca u čvrst sneg i uz stalno mućenje dodavati sirup od šećera.
kuhinjica.rs
0 comments:
Post a Comment